2 Temmuz 2018 Pazartesi

Uruguay Sürprizi(?)


Hepimizin bildiği üzere Uruguay, Edinson Cavani’nin tarihi performansının ardından Portekiz’i 2-1’lik skora turnuva dışına itti ve çeyrek finale yükselmeye hak kazandı. Maçın ardından gazetelerde atılan başlıkların ve sosyal medyada yapılan yorumların pek çoğunun temelinde Güney Amerika ekibinin büyük bir sürpriz yaptığına ilişkin argümanlar yatıyordu. 

Sürpriz yaptığı iddia edilen Uruguay’ın Portekiz karşısına çıkardığı ilk 11’de; beş Serie A, bir Arjantin Primera Division, bir Spor Toto Süper Lig, üç La Liga, bir de Ligue 1 futbolcusu bulunuyor. İleri ikilide görev alan Cavani-Suarez, futbol dünyasıyla biraz ilgili olan herkesin tanıyacağı ve gezegendeki en iyi beş golcüden biri olarak değerlendireceği isimler. Orta sahada görev alan Lucas Torreira bu sezon Sampdoria’da gösterdiği performansla büyük kulüplerin radarına girdi ve transfer olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Keza, Bentancur(Juventus) ve Vecino(İnter) da İtalya’nın dev kulüplerinde forma giyiyor. Stoper ikilisinde ise, Atletico Madrid’in tandemi Godin-Gimenez var. Yedek kulübesinde de hamle oyuncusu olarak bu sezon La Liga’da 20 gole ulaşarak Girona’nın kümede kalmasında başrol oynayan Christian Stuani ve Celta Vigo’da 18 golün altına imzasını koyarak dikkatleri üzerine çeken genç yetenek Maxi Gomez boy gösteriyor. Bunların hepsi belli bir seviyenin üstünde isimler. 2010 Dünya Kupası’ndan itibaren Uruguay’ın futbol gelişimine ve ülkenin futbol tarihine baktığımız zaman bence bu başarılar sürpriz olmaktan uzaklaşıyor. Elbette, sahada Cristiano Ronaldo varsa, onun takımı favoridir ama Uruguay’ın tur atlamasını sürpriz olarak algılamak, Oscar Tabarez ve öğrencilerine haksızlıktır. Uruguay gibi bir takımın Dünya Kupası’nda çeyrek final oynaması elediği takım Portekiz olsa bile gayet olağan bir durum. Sağlam savunma kurgusu ve Cavani ile Suarez’in ceza alanındaki sihirli işleriyle Güney Amerika ekibinin turnuvadaki her takım için tehlikeli bir ekip.

Çeyrek finalde Uruguay’ın Fransa karşısında yapacakları konuşuluyor şimdi. Savunmada kompakt olmayı becerebilen her takıma karşı zorlanan Fransa’nın, turnuvada bu işi en iyi yapan takıma karşı da zorlanacağı kesin gibi. Favori yine Fransa ancak Uruguay’ın tur atlama şansı da kesinlikle yadsınamaz.


Yeni jenerasyon


Uruguay, 2010 Dünya Kupası’nda yarı finale uzanırken takımın yıldızı Diego Forlan’dı. Şimdiyse Cavani ve Suarez kadronun liderliğini üstlendiler. Zamanı gelince bu ikilinin yerini alacak isimler de yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Yukarda bahsettiğim genç yetenek Maxi Gomez, halihazırda takımda yer bulmaya başlayan Rodrigo Bentancur, Atletico Madrid’in B takımında dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Nicolas Schiappacasse ve geçen yıl Real Madrid’in altyapısına transfer olan Federico Valverde; yeni jenerasyonun önde gelen isimleri. 2017 U-20 Dünya Kupası’nda bu isimlerin bazıları kadroda yer aldı ve o takım yarı final oynama başarısı gösterdi. Alt yaş gruplarında gelen başarılara da bakılırsa Uruguay’ın başarı geleneği devam edecek gibi. Biz de futbol tarihinin ilk süper takımını yaratan bu ülkenin(1924 ve 28 Yaz Olimpiyatları, 1930 Dünya Kupası) Dünya Kupası’nda elde edeceği başarılara alışmalı ve bunu sürpriz olarak addetmemeliyiz. 

2 yorum:

  1. Grup maçlarının neden tamamını yorumlamadınız?

    YanıtlaSil
  2. biraz yoğun bir dönemdeydim, fırsat olmadı :( ama ikinci tur maçlarının tamamını yorumlamayı düşünüyorum. hem konuşacak daha fazla şey var :D

    YanıtlaSil

Kupa Raporu #3: Neler Yaşadık?

Didier Deschamps ve öğrencileri 2018 Dünya Kupası’nı şampiyon tamamlayarak ülkelerini sevince boğdu. Champs-Elysees’de milyonlar sokağa...