11 Haziran 2018 Pazartesi

Sıçrama tahtası



Sıçrama Tahtası

Dünya Kupası, global futbolun en büyük iki vitrininden biri. Bu organizasyonu iyi geçiren bir futbolcu, kupanın hemen ardından yapacağı bir transferle seviye atlayabilir. 2014’te bu durumu James Rodriguez, Claudio Bravo ve Keylor Navas’ta görmüştük. Rusya’da da bu sıçramayı yapabilecek bazı oyuncular var.

Hirving Lozano - Meksika


PSV, bu sezon Eredivisie’de şampiyonluğa ulaşırken, ligde farkı yaratan oyuncu Lozano’dan başkası değildi. 22 yaşındaki genç yıldız, sezonu 17 gol 11 asistle kapatarak takımının en önemli hücum opsiyonu haline geldi. Aslında Pachuca’daki oyunuyla çok küçük yaşta Avrupa kulüplerinin dikkatini çekmeye başlamıştı ancak seviye atlaması biraz geç oldu. Her iki kanatta da oynayabilen Lozano, tıpkı PSV’de olduğu gibi, Meksika’da da takımının hücumdaki merkezi konumunda. Harika top tekniği, hızı ve kale önündeki becerisiyle dikkat çeken genç yıldızın en önemli eksiği ise bazı durumlarda topu ayağından geç çıkarması ve hücumun akışkanlığını bozması. Lozano’nun kupada üçlü savunma oynaması beklenen Orta Amerika ekibinde Carlos Vela ile beraber hücumdaki yaratıcılıktan sorumlu olması bekleniyor. Avrupa’nın an itibarıyla en etkili 2-3 menajerinden biri olan Mino Raiola, geçtiğimiz aylarda kendisinin potansiyelini gördü ve onunla sözleşme imzalayarak oyuncuyu temsil etmeye başladı. Bu da Meksikalı oyuncunun büyük kulüplere transferini kolaylaştıran bir etken. Almanya, İsveç ve Güney Kore ile aynı grupta olan Meksika gruptan çıkar, Lozano da bu başarıda atacağı 3-4 golle pay sahibi olursa, kendisini Avrupa’nın dev kulüplerinde görmemiz sürpriz olmayacaktır. 

Giorgian de Arrascaeta - Uruguay


Uruguay, kupanın kaliteli takımlarından biri. Forvette Luis Suarez-Edinson Cavani ikilisi ve orta sahada Sampdoria’da çok iyi bir sezon geçiren ve büyük kulüplerin radarına giren Lucas Torreira’nın liderliğinde pek çok takımın başını ağrıtmaya adaylar. Suarez-Cavani ikilisinin orta sahayla bağlantısını ise, Cruzeiro’da forma giyen 24 yaşındaki Arrascaeta üstlenecek. 4-4-2 Diamond, bizim tabirimizle baklava dizilişiyle sahada olacak olan Güney Amerika ekibinde ofansif orta saha olarak karşımıza çıkacak olan Arrascaeta, futbola ülkesinin önemli takımlarından Defensor Sporting’de başladı. Mevkisindeki oyuncular baz alındığında son derece yüksek bir pres verimliliğine ve top kapma becerisine sahip bir oyuncu. Ayrıca, forvetlerin açacağı boşluklara sızıp gol bulma ihtimali de yüksek ve driplingle adam eksiltme özelliği ile dikkat çekiyor. Zayıf yönleri ise, bu seviyede soru işareti yaratan fiziği ve kulüp takımında bir 10 numaradan beklenen asist sayısına sahip olmaması. Şahsen benim çeyrek final yapmasını beklediğim Uruguay’da Arrascaeta dikkatleri üzerine çeken bir oyun ortaya koyarsa, piyasasını yükseltip büyük liglerin başaltı takımlarına transfer olabilir. 

Amine Harit - Fas


2016-17 sezonunda Ligue 1 ekibi Nantes’da kulüplerin radarına girmeye başlayan Amine Harit, bu sezonun başında Schalke 04’e transfer oldu ve başarılı bir dönem geçirdi. Bundesliga’da 31 maçta 3 gol ve 7 asistlik bir performans sergileyen 20 yaşındaki oyuncu Fas teknik direktörü Herve Renard’ın 4-1-4-1’inde sol kenarda oynasa da aslen bir 10 numara. Yine de bu sezon Schalke’de bazı maçlarda sol iç oynaması sebebiyle bu pozisyona çok da yabancı bir oyuncu değil. Harit, özellikle oyun zekası ve top hakimiyetiyle dikkat çekiyor. Attığı öldürücü anahtar paslarla Fas’ın önemli bir hücum opsiyonu lakin Renard’ın defansif sisteminde kendisini öne çıkarması çok da kolay olmayacaktır. Fas, şanssız bir kurayla İspanya ve Portekiz’le aynı gruba düştü. Eğer bir sürpriz yapacaklarsa bunun en önemli etkenlerinden biri Harit olacak. Beklenmeyen olur ve Fas kendini son 16 turunda bulursa, 20 yaşındaki genç yıldızın talipleri de artacaktır. 

Michal Pazdan - Polonya


Michal Pazdan, yukarda yazdığım 3 isimden daha farklı bir profile sahip. Öncelikle bir stoper ve diğer isimler gibi genç yetenek değil, 31 yaşında. Tıpkı Euro 2016’daki gibi tandemde Kamil Glik’in partneri olması bekleniyor. İki sene önce de başarılı bir turnuva geçiren ancak kıta avrupasına transfer olma imkanı bulamayan Pazdan, Polonya’nın gruptan çıkması halinde Fransa ve İtalya’daki orta sıra takımları tarafından ilgi görebilir. İki ayağını da kullanabilmesiyle dikkat çeken oyuncu bütün kariyerini Estraklasa’da geçirdi ve şu anda Legia forması giyiyor. Milli takımda 32 kez forma şansı bulan Pazdan, 1.81 gibi bir stoper için kısa sayılabilecek bir boya sahip olsa da hava toplarında çok büyük bir sıkıntı yaşamıyor ve çabukluğuyla fark yaratabiliyor. 

Jefferson Lerma - Kolombiya


Levante’de üçüncü sezonunu tamamlayan 23 yaşındaki Jefferson Lerma, kulübün vazgeçilmez oyuncularından biri. Defansif meziyetleri daha ön planda olsa da gerektiğinde takımını hücuma da çıkarabilen bir box-to-box olan genç yıldız, bitmek bilmeyen enerjisiyle Kolombiya orta sahasında önemli bir silah olacak. Boyu 1.79 olsa da fiziki açıdan çok kalın olan ve sahadaki oyuncuların büyük çoğunluğuna fiziksel üstünlük kurabilen Lerma, artık Avrupa’nın daha üst kademe kulüplerine geçiş yapma zamanı gelmiş bir isim. Fiziki özelliklerinin yanında pas yüzdesini de yüksek tutabilen oyuncunun en büyük zaafı ise zaman zaman sertliğin dozunu kaçırması ve kart görmesi. Bu sezon La Liga’da 17 sarı kart görerek takımını bazı maçlarda yalnız bırakmak zorunda kaldı ve 38 maçın 27’sine çıkabildi. Kolombiya orta sahasının bir nevi dinamosu olacak genç yıldız takımının turnuvada ilerlemesi halinde dikkatleri üzerine çekecek ve seviye atlayacaktır. 

Trezeguet - Mısır

Ligimizden de çok yakından tanıdığımız Trezeguet, Mısır’ın Mohammed Salah’tan sonraki hücum silahı olacak. Kasımpaşa, Anderlecht’ten kiraladığı futbolcunun bonservisini almış durumda ve oyuncunun adı ciddi şekilde Galatasaray’la anılıyor ama Mısır’ın beklentileri aşarak gruptan çıkması durumunda bonservisi artacaktır. Top hakimiyeti, çalım yeteneği ve kale önündeki becerisiyle Süper Lig’de fark yaratan 23 yaşındaki isim sezonu 13 gol ve 7 asistlik bir performansla kapattı. Elbette Mısır, Salah’ın ayağına bakan bir takım ancak bu, başka futbolcuların da dikkat çekemeyeceği anlamına gelmiyor. Trezeguet -asıl ismiyle Mahmoud Hassan- atacağı veya attıracağı gollerle Avrupa takımlarının dikkatini çekebilir ve kulübü Kasımpaşa’ya kâr getirecek bir transfer yapabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kupa Raporu #3: Neler Yaşadık?

Didier Deschamps ve öğrencileri 2018 Dünya Kupası’nı şampiyon tamamlayarak ülkelerini sevince boğdu. Champs-Elysees’de milyonlar sokağa...